Sain pyynnön laittaa näiden helppojen suklaapalojen ohjeen Teille kaikille kokeiltavaksi tarjoiltuani niitä eräänä pimenevänä lokakuun iltana ystävilleni. Varoitan, ne vievät kielen mennessään ja tekemisessä ei voi epäonnistua.
150g tummaa suklaata 150g voita 3 munaa 2½ dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 2 tl vaniljasokeria 2 dl saksanpähkinöitä/pecanpähkinöitä tai pinjaminsieminiä
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää jäähtynyt suklaavoiseos, vehnäjauhot ja rouhitut pähkinät. Kaada matalaan vuokaan jonka olet vuorannut leivinpaperilla (n. 25x30 cm). Paista 175-asteisessa uunissa n.30 - 40 min. Jäähdytä ja leikkaa neliöiksi. Helppoa ja niin hyvää eikä ajatella kaloreita.
Lauantaina 27.1 olin Turun seudun vihreiden kanssa kävelykadulla jakamassa esitteitä ja ilma oli toooodella kylmä. Sormet valkoisina kotiin kävellessäni mietin millä itseni sulattaisin ja muistin ihanan kukka - parsakaalireseptin. Päätin jakaa sen myös heti Teidän kanssanne - olkaa hyvä.
2 kukkakaalia/parsakaalia, paloiteltuna ja keitettynä 4 isoa keitettyä ja viipaloitua perunaa 50 g suolatonta voita 50 g vehnäjauhoja 5 dl maitoa (herkuttelijalle 2,5dl maitoa + 2,5dl kuohukermaa) 2 tl kuminaa (mielellään kokonaisina mutta jauhekin käy) 50 g juustoraastetta (emmental + parmesaani) mitä nyt jääkaapista löytyy valkopippuria ja suolaa
Valmista kastike: Sulata voi ja sekoita siihen jauhot (älä ruskista). Lisää kuumennettu maito vähitellen ja sitten kumina. Jos käytät kokonaisia kuminoita niin hauduta kastiketta n. 20 - 30 min. ja poista kuminat. Lisää juustoraaste, mausta (suolalla) ja valkopippurilla. Lado kukka- ja parsakaalinuput sekä viipaloidut perunat vuokaan, kaada kastike päälle. Gratinoi 225 asteessa n. 10 min tai kunnes pinta on kauniin värinen.
3 valkosipulinkynttä, iso nippu persiljaa/basilikaa/rucolaa yms, 4 rkl kylmäpuristettua oliivi öljyä, 4 rkl raastettua parmesaania + pecorinoa, 3 rkl pinjan siemeniä.
Teen peston aina käsin morttelissa hieromalla, se vaan maistuu paljon paremmalta niin.
Murskaa ensin valkosipuli, lisää persilja ja öljy. Hiero tahnaksi.
Lisää sitten juustot ja pinjansiemenet. Hiero pesto niin hienoksi kuin haluat.
Yhtä paljon vihreitä papuja ja perunoita, merisuolaa, mustaa pippuria (myllystä)
Uudet perunat sopivat tähän erityisen hyvin. Keitä ja valuta perunat sekä pavut. Leikkaa pavut puoliksi ja perunat neljään osaan. Yhdistä ja sekoita peston kanssa.
Pesto sopii myös hyvin paahdettujen paprikoiden kera
1 punainen paprika, 1 keltainen paprika, n. 250 g kuviopastaa, 5 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä, 2rkl sitruunamehua, 2 rkl pestoa, 1 valkosipulin kynsi, paljon basilikaa, suolaa ja pippuria maun mukaan
Keitä ja valuta pasta al dente. Puolita paprikat ja poista siemenet, laita leivinpaperin päälle uuniin. Paahda grillivastuksen alla kunnes pinta ruskistuu. Anna jäähtyä, pilko sitten sopiviksi suupaloiksi. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, pesto, murskattu valkosipuli sekä pippuri. Sekoita kastike, paprikat ja pasta . Ja voila, hyvää ruokahalua!
2 l tuoreita suppilovahveroita / seka sieniä / pari isoa kourallista kuivattuja suppiksia voita + öljyä 1-2 sipulia pilkottuna 2 rkl vehnäjauhoja 1l kasvislientä 200g pippuri tuorejuustoa (ripaus cayennepippuria)
Hauduta sienistä neste pois, lisää rasva ja sipuli silppu. Hauduta jonkin aikaa, siivilöi päälle vehnäjauhot ja kaada kasvisliemi sekaan. Kuumenna ja lisää tuorejuusto. Voit halutessasi lisätä joukkoon cayennepippuria/ 1dl portviiniä/ jotain muuta tuorejuustoa/ pieneksi pilkottua savuporosiivua. Ruokaisamman keitosta saa kun lisää pieneksi kuutioituja perunoita jotka kypsyvät nopeasti.
100gr suolatonta voita 1 dl sokeria 1 kananmuna 2 ½ dl ruisjauhoja 1 tl leivinjauhetta Täyte 1 l mustikoita/puolukoita (½ dl sokeria)
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon jauhot joihin olet lisännyt leivinjauheen. Levitä mustikat laakeaan vuokaan (voit ripotella päälle vielä sokeria, jos haluat makeampaa). Taputtele taikina kostein sormin marjojen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. puoli tuntia. Jäätelön kanssa aivan taivaallista.
½ dl oliiviöljyä + 25 gr voita 1 iso sipuli silputtuna 2 valkosipulinkynttä 1 tähtianis 1 iso raastettu porkkana 3 pieneksi pilkottua lehtisellerin vartta 400 gr naudan paistijauhelihaa ½ tl muskottia 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria suoraan myllystä 1 ½ dl täysmaitoa 1 ½ dl kuivaa valkoviiniä 400gr tomaattimurskaa 70 gr tomaattipyreetä
Käytä uunipataa. Mittaa oliiviöljy ja voi, lisää tähtianis, sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuullota miedolla lämmöllä 10 min. Lisää pilkottu selleri ja porkkanaraaste, hauduta 15 min. Lisää jauheliha ja hauduta taas 10 min. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla, lisää maito. Hauduta 30 min, kunnes maito on melkein haihtunut. Sekoita valkoviini, tomaattimurska ja –pyree joukkoon. Kansi päälle hieman raolleen ja pata uuniin ja hauduta vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli. Valmiissa kastikkeessa ei ole juurikaan nestettä, mutta jos kuivuminen uhkaa niin voit lisätä valkkaria tai vettä haudutuksen aikana.
Nautiskele hyvässä seurassa ja itse tehdyn keitetyn pastan kera.
Kaikki jotka kesäkurpitsaa viljelevät tietävät, ettei kesäkurpitsareseptejä ole koskaan LIIKAA! Joten tässä yksi.
Siivuta kesäkurpitsaa, tomaattia ja mozzarellaa vuorottain öljyttyyn uunivuokaan. Päälle paljon erilaisia silputtuja yrttejä, vähän mustapippuria ja suolaa, sekä parmesaania (emmentalkin käy). Paista 25 minuuttia 225 asteessa. Ja sitten syömään.
1 iso kesäkurpitsa 2-3 punajuurta 2 sipulia (1kyssäkaali) 1/2 pakettia sinihomejuustoa mustapippuria, meiramia raastettua parmesaania/emmentaalia yms. juustoja
Raasta kasvikset karkealla raastimella ja sekoita. Murusta päälle sinihomejuusto, lisää pippuri ja paljon meiramia. Päälle vielä raastettua juustoa.
Paista 175 asteessa 45 min. (al dente) tai 60 min.
Käytä riittävän suurta vuokaa, jotta paistoksen paksuudeksi ei tule paljon yli 2cm.
pieni kesäkurpitsa 50 gr paahdettuja pinjansiemeniä 1 valkosipulinkynsi 1/2 dl raastettua parmesaania (1/2 oliiviölyä, mustaapippuria, sitruunamehua)
Soseuta aineet tasaiseksi. Mikäli lisäät oliiviöljyä, valuta se nauhana sekoittamisen yhteydessä.
Käy paistetun/grillatun kalan kanssa, leivän päälle, dippinä yms.